Belastingen

Wie een eenmanszaak heeft, zal belast worden in de personenbelasting. De inkomsten van uw eigen zaak worden bij uw andere inkomsten gevoegd en samen belast tegen een progressief belastingtarief, lopende van 25% tot 50%. Daarbovenop moet u ook nog eens gemeentebelasting betalen.

Een vennootschap wordt enkel belast op de winsten die ze als vennootschap maakt. Kleine en middelgrote ondernemingen die voldoen aan bepaalde voorwaarden zullen progressief belast worden, gaande van 24,98% tot 35,54%. Voldoen ze niet aan de voorwaarden zullen net als grote ondernemingen op hun volledige winst belast worden tegen 33,99%.

De tarieven in de vennootschapsbelasting liggen dus lager, maar toch ligt daar niet het fiscale voordeel. Een vennootschap laat een fiscale optimalisatie toe, terwijl dat bij een eenmanszaak praktisch niet toelaat. Bij een vennootschap kunnen de persoonlijke inkomsten en de inkomsten van een vennootschap zodanig georganiseerd worden dat er in totaal zo weinig mogelijk belastingen wordt betaald, terwijl er toch voor een stabiel inkomen op lange termijn kan worden gezorgd.