Ga naar de inhoud

De Corona hinderpremie

De hinderpremie of sluitingspremie geldt voor alle ondernemingen met een fysieke locatie in het Vlaams Gewest die rechtstreeks door de overheid verplicht werd om geheel of gedeeltelijk te sluiten. Je hebt géén recht op de hinderpremie wanneer je vrijwillig hebt gesloten.

De premie wordt toegekend per onderneming en wordt verhoogd met een bedrag per bijkomende vestiging, maar er worden maar voor maximaal 5 vestigingen per onderneming een premie toegekend. Bijkomende voorwaarden zijn wel dat in de bijkomende vestigingen ook minstens 1 voltijds equivalent personeelslid tewerk gesteld moet zijn.

Voor éénzelfde locatie kan ook maar voor maximaal 1 ondernemingsnummer de premie aangevraagd worden.

Belangrijk voor eenmanszaken is dat de zaak minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen moet generen om de premie te kunnen verkrijgen.

Zelfstandigen in bijberoep kunnen de hinderpremie enkel verkrijgen als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Restaurants die hun zaak hebben moeten sluiten, maar in de periode van verplichte sluiting zijn overgeschakeld naar take-away of thuislevering, hebben toch recht op het volledige bedrag. Ook marktkramers en foorkramers die getroffen zijn door de sluiting van een openbare markt of kermis hebben recht op de hinderpremie.

Personal coaches hebben enkel maar recht op de hinderpremie wanneer zij ook een fysieke inrichting, zoals bv een studio, hebben. Ook voor vastgoedmakelaars geldt dat enkel degene met een fysieke inrichting de hinderpremie kunnen aanvragen. Voor garagisten die geen showroom hebben, kunnen de premie niet aanvragen aangezien zij wel nog ter beschikking moeten zijn voor dringende herstellingen. Garagisten met een showroom mogen wel de premie aanvragen. Voorlopig is het onduidelijk of ook een showroom in de buitenlucht ook geldt als fysieke inrichting en dus recht geeft op de premie.

Het promoten en verder verkopen via een webshop is geen beletsel om de hinderpremie aan te vragen.

De hinderpremie bedraagt 4.000 euro voor alle zaken die verplicht moeten sluiten. Als ze na de genomen maatregelen tot 5 april nog gesloten moeten blijven, wordt het bedrag verhoogd met 160 euro per extra dag. De premie is belastingvrij.

De premie moet binnen de 30 dagen na sluitingsperiode en dus voor 5 mei via de elektronische identiteitskaart van de wettelijke vertegenwoordiger worden aangevraagd.

Hoe ga je te werk om de betaling van je premie aan te vragen?

Er wordt gezorgd voor een veilige verbinding met authenticatie. Dit betekent dat de aanvrager zich moet identificeren via zijn/haar elektronische identiteitskaart (e-id) of via een andere aanmeldsleutel.

Na aanmelding, kan je je aanvraag starten. Je doorloopt 4 schermen. De aanvraag is heel eenvoudig en kan je gerust zélf doen.

Wat moet je bij de hand hebben?

  • Je e-id én je e-id pincode (of een andere digitale sleutel : lees eerst onze infopagina’s)
  • Een actief Belgisch rekeningnummer van je onderneming waarop de premie kan betaald worden (in IBAN-formaat, dus bestaande uit 16 tekens beginnend met BE, gevolgd door 2 cijfers en daarna de 12 cijfers van je rekeningnummer)
  • Je gewone openingsdagen, zoals van toepassing voor de coronavirusmaatregelen
  • Je rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak, BV, NV, ….)
  • Voor eenmanszaken en zelfstandigen:
    • weten welk zelfstandigheidsstatuut je hebt : hoofdberoep of bijberoep?
    • In geval van bijberoep:  betaal je sociale bijdragen zoals een hoofdberoep?
  • Het website adres (url) van je onderneming als je er eentje hebt (in http:// en https:// -formaat)

Heb je alles bij de hand en heb je onze info over ‘authenticatie’ gelezen?

Dan ben je klaar om je aanvraag te starten. Start hier je aanvraag

Heeft u problemen met de aanvraag of heeft u geen kaartlezer, neem dan contact op met ons kantoor. Hou wel rekening mee dat wij verwachten dat de online toepassing de komende dagen moeilijk bereikbaar zal zijn door het grote aantal aanvragen die er ingediend zullen worden.

De hinderpremie kan gecominbeerd worden met het overbruggingsrecht.

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.