6% BTW op renovatie uitgesteld tot 1 januari 2016

Eerder werd in de media bericht dat het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor renovatiewerken aan woningen die vijf tot tien jaar in gebruik zijn zou afgeschaft worden. Voor renovaties aan die woningen betaalt u nu 6 procent btw in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Omwille van de onduidelijkheid willen wij er nog eens op wijzen dat deze maatregel werd uitgesteld tot 1 januari 2016.

Dat verlaagde tarief geldt alleen als u die werken laat uitvoeren door een aannemer. Doe-het-zelvers vallen sowieso uit de boot en betalen nu ook al 21 procent btw op de aankoop van materialen. Wie een beroep doet op een aannemer betaalt slechts 6 procent op de materialen die door hem worden geleverd en op de werkuren.

Maar het federale regeerakkoord zal de ouderdomsvereiste optrekken naar tien jaar. Daardoor worden renovaties van woningen tussen vijf en tien jaar oud 15 procentpunten duurder. Toch gaat de de nieuwe regeling maar in op 1 januari 2016.

Tot 1 januari 2016 blijft het tarief van 6 procent bestaan, ook voor woningen die slechts vijf jaar in gebruik zijn.

Voor woningen ouder dan tien jaar blijft het verlaagde tarief van 6 procent overeind, ook na 1 januari 2016.

Om het verlaagde tarief van 6 procent te genieten, moeten voorwaarden vervuld zijn. Zo mag u de woning niet afbreken en heropbouwen (tenzij in bepaalde regio’s). De gerenoveerde woning moet voor meer dan de helft van de oppervlakte bestaan uit het oude gedeelte. De oude dragende muren moeten voor de meerderheid behouden blijven.

Het volstaat dat u de werken laat uitvoeren aan ‘een privéwoning’. Dat kan uw gezinswoning zijn, maar evengoed uw tweede verblijf of een woning die u verhuurt.

U kunt ook het verlaagde btw-tarief van 6 procent genieten als u uw woning deels voor beroepsdoeleinden gebruikt. Overheerst het privégedeelte en voert u de werken uit aan het hele pand, dan betaalt u 6 procent btw. Gebruikt u meer dan de helft voor uw beroep of kan men de kosten toewijzen aan één van de gedeelten, dan betaalt u 6 procent op de werken in het privégedeelte en 21 procent op het beroepsgedeelte.